Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/vwm/domains/vuurwerkmuseum.nl/public_html/libraries/kunena/external/nbbc/nbbc.php on line 256

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/vwm/domains/vuurwerkmuseum.nl/public_html/libraries/kunena/external/nbbc/nbbc.php on line 270

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/vwm/domains/vuurwerkmuseum.nl/public_html/libraries/kunena/external/nbbc/nbbc.php on line 275

Afkortingen importeurs

Meer
31 aug 2016 18:27 - 31 okt 2016 20:23 #60 door Tijger
Tijger heeft een nieuw onderwerp gemaakt: Afkortingen importeurs

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vwm/domains/vuurwerkmuseum.nl/public_html/libraries/kunena/external/nbbc/nbbc.php on line 2819

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vwm/domains/vuurwerkmuseum.nl/public_html/libraries/kunena/external/nbbc/nbbc.php on line 2819

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vwm/domains/vuurwerkmuseum.nl/public_html/libraries/kunena/external/nbbc/nbbc.php on line 2819
Er was een tijd dat de Hollanders het moesten doen met alleen het in Nederland geproduceerde vuurwerk, van import was nog geen sprake.
De twee enige echte bekende fabrieken waren Schuurmans uit Leeuwarden en Kat uit Leiden, beiden met een lange geschiedenis en staat van dienst.Een paar jaar geleden hebben we ook nog een derde fabriek ontdekt, Pyrotecnia Oosterwolde van Carlo Argiro, een Italiaan die hier in Nederland terecht is gekomen. Men moest het dus in de jaren 50 en 60 doen met enkel het Hollandsche vuurwerk!

Vuurwerk was in die tijd iets exclusiefs en was best duur, daarom ging men op zoek naar alternatieven, er is al sprake van initiatieven halverwege de jaren 60 van Schuurmans en een zekere Kaemingk uit Aalten (een groothandel die nu nog bestaat) om Chinees vuurwerk te gaan importeren. Kaemingk deed dit in samenwerking met een Duitse importeur Jeco.Eind jaren 60 was het eerste Chinese vuurwerk een feit en dit kwam dus rond 1967/68 op de markt, het positieve gevolg was dat het assortiment in vrij korte tijd groter en diverser werd, het negatieve was dat het Hollandse vuurwerk een beetje weggedrukt werd door het Chinese vuurwerk. (Rond 1976 was er bijna GEEN Nederlandse productie meer en werd alles geïmporteerd).

De kwaliteit van het Chinese vuurwerk was goed (Met name de knallers) en het was goedkoop, waardoor het grote publiek al snel enthousiast werd. Doordat de traditionele fabrieken niet wilde achterblijven gingen Schuurmans en Kat ook vuurwerk importeren, er viel een behoorlijk graantje mee te pikken zo aan het einde van het jaar.

Binnen een tijdsbestek van een paar jaar kwamen er diverse bedrijven opzetten die zich bezighielden met de import en verkoop van vuurwerk naast hun andere producten, voor veel bedrijven was vuurwerk vroeger een nevenproduct.Aangezien import van vuurwerk een lucratieve zaak was voor veel bedrijven, besloten sommige zich toe te leggen op alleen import van vuurwerk.

In de tijd toen wij nog kleine ventjes waren en wij weg droomden bij de kleurrijke etalages, afgeschoten vuurwerkjes op nieuwjaarsdag en los geweekte labels die van de kleine vuurwerkjes afkwamen, viel mij regelmatig iets op nl. het woord “Imp”.Wat betekende dat toch? Naast de andere mysterieuze tekens en woorden heb ik me dit destijds regelmatig afgevraagd.

We zijn nu dik 30 jaar verder en omdat ik mijn interesse voor het (klassieke) vuurwerk nooit ben verloren, weet ik inmiddels ook meer te vertellen over de “symbolen” en ''afkortingen'' op de oude vuurwerkjes.

In dit topic gaat het alleen specifiek om de afkortingen achter het woord “Imp” waarvan bijna iedereen wel weet dat het Importeur betekent, maar met de desbetreffende naam of afkorting erachter...bv. BVD, BKV, JBU, MVA enz.enz.

Aanvullingen zullen hieronder verschijnen, binnenkort de eerst afkortingen en hun verhaal.
__________________________________________________________________________________________________


E, LE of Lesli
Vuurwerk importeur Lesli uit Lichtevoorde heeft in het begin de afkorting ‘LE’ gebruikt op de vuurwerk artikelen, later werd de volledige naam gebruikt, heel vaak kwamen we deze naam op onze vuurwerkjes tegen. Al sinds de jaren 70 bestaat het ook in deze vorm, maar dat is niet altijd zo geweest.. Als we nog verder terug gaan in de jaren 60, prille jaren 70, kwamen we zo nu en dan de hoofdletter ‘E’ tegen. De E stond voor Eskes, de opa van de huidige directeur van Lesli, Jasper Groeneveld De naam Eskes is later verbasterd in het woord Lesli. Lesli Vuurwerk is één van de weinige bedrijven die vandaag de dag nog steeds bestaat..

BEKO:
Ook was de Dhr. van Belkom er vroeg bij met het importeren van vuurwerk, het bedrijf uit Tilburg kwamen we ook zeer regelmatig tegen op onze labels. Je vindt de naam van Belkom ook deels terug in het woord “Beko”. Halverwege de jaren 70 komt er een zekere Jerry Kanis op bezoek bij Beko, hij zal later ook het bedrijf overnemen en het runnen tot rond 2000. Beko wordt later overgenomen door Schuurmans Vuurwerk en de naam verdwijnt..

H, KHE:
Klaas Haarman met een vuurwerkgeschiedenis op zichzelf al van 1952 t/m 2001. Het bekende ruitje met de “H”er in, was een begrip in het Oosten van het land, oftewel Enschede. Het hele verhaal van Haarman Vuurwerk kun je vinden in ons museum.

BKV:
-Breeschoten Kruiterij Veenendaal, Bert Breeschoten is jarenlang directeur geweest van deze firma, voor deze tijd runde Breeschoten sr. dit bedrijf. Breeschoten sr. begon met inkopen en verkopen van Keuls aardewerk, daarnaast begon hij met de verkoop van vuurwerk later import. Begin jaren 70 begonnen tot ong.2011/12 kort daarna werd het pand afgebroken en verdween het van het toneel, Bert is later gaan werken bij zijn broer Gert die tot de dag van vandaag nog steeds in het vuurwerk zit.

MA of MVL
Mercurius Amsterdam en later Mercurius Vuurwerk Lijnden. In Amsterdam begon men aan de grachtensingel een winkel met kerst en feestartikelen, later groeide deze uit tot een firma van formaat met voornamelijk vuurwerk. In de jaren zeventig en tachtig was Mercurius een toonaangevend bedrijf op het gebied van consumentenvuurwerk. In de jaren er na heeft Peter Das de bedrijfsvoering overgenomen samen met Anton van der Valk. Twee mensen die al een geruime tijd in het vak zitten, een paar jaar geleden is Anton uit de zaak gestapt en runt Peter het alleen… Het bedrijf is tegenwoordig gevestigd in Hoofddorp.

VC
Verbeek/Classen, kleine importeur op de Zinkwerf in Den Haag.
Zijn geen grote spelers geweest, zijn in 2003/2004 gesaneerd en gestopt, hebben nog de Magnum Serie ontworpen(500 grams siervuurwerk lijn), dat was zo rond 2010..

JKT
Groothandel in speelgoed onder leiding van Jan Kooijman uit Tiel, af en toe kwam je deze afkorting tegen met name in jaren zeventig en begin jaren tachtig.

GBV
Gert Breeschoten Vuurwerk, vroeg jaren negentig voor zichzelf begonnen na weg te zijn gegaan bij BKV, en in dezelfde straat een bedrijf opgebouwd. Dit bedrijf staat vandaag de dag nog steeds.

Brakus Vuurwerk.
Toon Brakus is tegenwoordig makelaar, zijn vader begon met het verhuren van bakfietsen in de Schilderswijk. Eind jaren vijftig begon hij daar met de verkoop van vuurwerk nadat hij in contact was gekomen met Frits van Westen(F.F.F., het hedendaagse Wolff) en Jan Benninga uit Utrecht(J.B.U).
In het begin werd er gewoon Hollands vuurwerk verkocht, later, toen Jan Benninga ging importeren, heeft Toon Brakus een tijdje onder de naam van Jan Benninga “meegelift”
Toon groeide vanwege het feit dat hij veel leverde aan winkeliers in de regio Rijswijk/Den Haag, later werd dit zoveel dat hij een pand ging bouwen en eigen import deed onder de naam Brakus.
Hij deed zaken met o.a Moog en Huddersfield in het buitenland, in 1996 is hij gestopt.

JNS
Een bedrijf met een lange geschiedenis sinds 1821, J.N.S. Jan Nico Schuurmans oprichter van de fabriek hield zich bezig met het fabriceren van vuurwerk en later munitie.Ook hebben ze een groot assortiment van Hollands consumenten vuurwerk gemaakt in de jaren zestig wat soms nog weleens ontdekt word, zij gingen vroeg op zoek naar alternatieven en begonnen vroeg met de import (2de helft jaren zestig) van Chinees vuurwerk. Als het eerste Chinese vuurwerk binnenkomt zie je de naam Schuurmans, maar ook J.N.S.(soms) op de vuurwerkjes staan, wat ook het vaste logo wordt is het kruitvaatje met de letter “s” erin.
Schuurmans is en was een begrip alleen is helaas dit bedrijf ook verdwenen..
Het is overgenomen door de Vulcan groep.

Peacock/Lions
Klein bedrijfje uit Haulerwijk(fr.) wat zich bezighield met import van vuurwerk en verzorgen van shows.Geleid door de familie Blok...
Ze bestaan nog steeds en opereren tegenwoordig onder de naam VEN.

F.F.F.
Wolff vuurwerk uit Wilp, grote importeur met lange geschiedenis in het vuurwerk, kwam je ook regelmatig tegen op de kleine vuurwerkjes. Opgericht door dhr Wolff, Frits en Aad van Westen, Frits is in de jaren 90 gestopt en Aad is verder gegaan in het vuurwerk met een andere firma (van Westen vuurwerk), wat inmiddels ook al niet meer bestaat.

V.W. Twello
Vuurwerkbedrijf van Aad van Westen de wederhelft van Wolff Vuurwerk, later overgenomen door van Wagenvoort.

S.E. Fireworks
Vanaf 1985 is Harm Smallenbroek begonnen met eigen import, met name om ook professioneel vuurwerk te verkrijgen voor de shows, daarnaast ook kleinschalige import van Chinees vuurwerk. Bedrijf zoals iedereen bekend bestaat niet meer.

KAT
Misschien wel het oudste bedrijf in onze herinnering Kat Vuurwerk uit Leiden, er wordt in 1720 al gesproken over dit bedrijf. Het heeft jarenlang zelf vuurwerk gemaakt, maar is op een moment ook overgegaan op de import van Chinees vuurwerk. Ooit door een zekere heer Kat uitgewerkt (geschiedenis gaat nog veel verder terug) tot een begrip in het vuurwerk, later overgenomen door de dochter met haar man Peter van Eewijk, daarna nog een blauwe maandag door 2 ondernemers uit Leiden en vervolgens door Jerry Kanis (Beko), die rond 2000 gesaneerd werd.
Daarmee wederom een bedrijf met een zeer rijke vuurwerkhistorie dat helaas verdween.

Kluijtmans:
Importeur uit Best, in de volksmond werd hij wel “de Kluit”genoemd, later werd het Pyrobest, wat hoofdzakelijk materiaal van Schuurmans in het assortiment had.
Begin 2000 overgenomen door Lesli uit Lichtevoorde.


J.B.U. - G.B. - B.V.D.

In de jaren 60 begon Jan Benninga in Utrecht (J.B.U.), een Joodse handelaar met de import van vuurwerk. Deze afkorting zijn we heel vaak tegengekomen op het vuurwerk. Nadat het bedrijf van dhr. Benninga in korte tijd snel groeide, werd het samen gevoegd onder de naam Gebroeders Broekhoff (G.B.), kort daarna verdween de naam Benninga uit het vuurwerk(rond 1980).
De gebroeders Broekhoff bouwden het bedrijf verder uit en gingen in de jaren 80 bouwen in de polder, nl in Dronten. Daarnaast werd de naam veranderd in Broekhoff vuurwerk Dronten (B.V.D.)
Het bedrijf bestaat vandaag de dag nog steeds.

Acro
Bedrijfje/grossier in van alles en nog wat uit Menaldum (Fr.) van Dhr Bijdeweg vroeg jaren 70 begonnen, of we deze man nu importeur moeten noemen is een beetje een grijs gebied.
Volgens mijn labels moet hij een keer import gedaan hebben van het vuurwerkbedrijf San Tai Fireworks, maar ik denk dat hij hoofdzakelijk vuurwerk inkocht van Schuurmans en er andere winkels mee bevoorraadde, toch vind ik dat hij erbij hoort. Dit soort groothandel bedrijven had je meer in die tijd bijvoorbeeld Helms Gorinchem en van Maanen Veenendaal. Deze bedrijven hielden zich toch wel op behoorlijke schaal met vuurwerkverkoop bezig, maar wel als nevenprodukt.

F.J.B.
Ben ik nog niet helemaal uit, word aan gewerkt...


________________________________________________________________________________________________

Dan de lijst met afkortingen zoals die vaak op Nederlandstalige gebruiksaanwijzinegn werden gebruikt. Weet je er nog een die er niet bij staat of heb je meer info hier over? Post het in dit topic!

BEKO - Beko Tilburg(van Belkom)
BKV - Breeschoten kruiterij Veenendaal
FFF - Wolff Vuurwerk Wilp
GBV - Gert Breeschoten Vuurwerk Veenendaal
VC - Verbeek en Classen Den Haag
SE - Smallenbroek Enschede
KAT - Kat Vuurwerk Leiden
Kluijtmans - Kluijtmans Best
Acro - Acro Menaldum
VW - van Westen Twello
JBU - Jan Benninga Utrecht
GB - Gebr. Broekhoff Dronten
BVD - Broekhoff Vuurwerk Dronten
Peacock/Lions - Blok Haulerwijk
MA - Mercurius Amsterdam
MVL - Mercurius Vuurwerk Lijnden
LE - Lesli Vuurwerk Lichtevoorde
E - Eskes Lichtevoorde
H - Haarman Vuurwerk Enschede
KHE - Klaas Haarman Enschede
GHE - Gebroeders Haarman Enschede
JKT - Jan Kooijman Tiel
Brakus - Brakus Vuurwerk Den Haag/Rijswijk
JNS - Jan Nico Schuurmans Leeuwarden
GR - Georg Richter
JMG - Jeroen Mikx Groningen
B & W - Brave & Wichers
(FJB - Jan Brunstings )?
B.T - Bex Trading
B.T.B. - Bex Trading Bocholt.
(MP - ?)
Laatst bewerkt: 31 okt 2016 20:23 door Roel.
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Roel, Oerendhard, UFO, campie, Baron v lunt z sas, Moontan

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
02 okt 2016 19:49 #328 door Dim
Dim antwoordt op het onderwerp: Afkortingen importeurs

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vwm/domains/vuurwerkmuseum.nl/public_html/libraries/kunena/external/nbbc/nbbc.php on line 2819

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vwm/domains/vuurwerkmuseum.nl/public_html/libraries/kunena/external/nbbc/nbbc.php on line 2819
Een paar vreemde afkortingen tegengekomen! Wie kent hem?!Bijlagen:

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
03 okt 2016 21:42 #336 door UFO
UFO antwoordt op het onderwerp: Afkortingen importeurs

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vwm/domains/vuurwerkmuseum.nl/public_html/libraries/kunena/external/nbbc/nbbc.php on line 2819

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vwm/domains/vuurwerkmuseum.nl/public_html/libraries/kunena/external/nbbc/nbbc.php on line 2819

Dim schreef : Een paar vreemde afkortingen tegengekomen! Wie kent hem?!
Ik :P

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
31 okt 2016 20:08 #462 door Roel
Roel antwoordt op het onderwerp: Afkortingen importeurs
Startpost aangevuld met nieuwe lijst afkortingen. Bedankt, Jan!

www.roelwijngaarden.com , Vuurwerklabels, toen & nu.
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Tijger

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
31 okt 2016 20:19 #464 door Tijger
Tijger antwoordt op het onderwerp: Afkortingen importeurs
@Rene, Marty,
B.T = Bex Trading
B.T.B. = Bex Trading Bocholt.
gr Jan

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
31 okt 2016 20:50 #466 door UFO
UFO antwoordt op het onderwerp: Afkortingen importeurs

Tijger schreef : @Rene, Marty,
B.T = Bex Trading
B.T.B. = Bex Trading Bocholt.
gr Jan


@Jan, ik kende de afkorting al.
Dat had ik ook al geschreven maar ik wilde iemand anders de "kans" geven om te reageren
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Tijger

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
31 okt 2016 21:03 #468 door Tijger
Tijger antwoordt op het onderwerp: Afkortingen importeurs
Ok, wist ik niet...waar staat dat dan?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Meer
31 okt 2016 22:07 #470 door UFO
UFO antwoordt op het onderwerp: Afkortingen importeurs

Tijger schreef : Ok, wist ik niet...waar staat dat dan?


In een post op 3 oktober :-))
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Tijger

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 3.180 seconden
Gemaakt door Kunena