Onze Duitse snippervrienden bij Röder Feuerwerk vonden het tijd om de twee actuele snipperkanonslagen in Duitsland met elkaar te vergelijken. Uiteraard zo objectief mogelijk en op een manier dat je zelf je eigen mening kunt vormen. Nu is het zo dat ik vind dat er niet genoeg snippersessies kunnen zijn, dus kijken wij met veel interesse mee naar het resultaat. Welke van de twee vind jij het beste?

Onze Oosterburen zijn goed bezig! Eerst verwennen zij de liefhebbers met goede snipperkanonslagen, maar nu lijkt het erop dat zij serieus tijd en geld steken in het terugbrengen van andere klassieke vuurwerkjes, waaronder de zevenklapper. Snipperheld Funke komt met knallfrösche volgens oud recept! Check hun videopresentatie:

Natuurlijk hopen we dat deze trend zich voortzet, al moet aangetekend worden dat dit echt een Duits feestje zal blijven gezien de strengere regels in Nederland.

UPDATE: Er is een tweede versie bijgekomen, kaliber C:

28 oktober jl. was het weer eens tijd voor een ouderwets gezellige Liefhebberdag. Zoals jullie wellicht weten was dit de derde editie, voor de tweede achtereenvolgende keer gehouden in samenwerking met Lesli vuurwerk Nederland te Lichtenvoorde. De getoonde expositie was groter dan ooit. We hebben de boel daarom ook op een andere locatie dan de vorige keer opgebouwd.

Veel van jullie hebben het vorig jaar al gelezen en misschien zelfs kunnen proberen. De snipperkanonslagen "van vroeger" zijn bij onze oosterburen beschikbaar. Funke heeft in 2016 een eerste batch naar Duitsland laten komen en de Museumdudes hebben deze het vorige seizoen grondig kunnen testen. Stel je eens voor; een knaller met een papieren geperste stop, zoals vroeger heel gewoon. Een goede hoeveelheid kwalitatief buskruit en (tromgeroffel) grijslont! Met name dat laatste aspect was in de loop der jaren lastig voor elkaar te krijgen bij een retroknaller. Daar zijn goede redenen voor, kom ik zo op terug.

Ben je liefhebber van ouderwets vuurwerk en alles wat daarmee te maken heeft? Zet dan 28 oktober in je agenda; in 2014 was ‘ie er voor het laatst; de VWM liefhebberdag. Het treffen van oudjaar nostalgisten, verzamelaars en liefhebbers van klassiek (consumenten) vuurwerk. Het was even passen en meten waar het is weer gelukt om samen met Lesli Vuurwerk een dag te organiseren voor liefhebbersvan het vuurwerk van vroegâh.